Docentencorps - karikaturen
verder.
menu docentencorps.

Een bijdrage van Teun Ritzema

-------------------------------------------------

 

De karikaturen van leraren uit de jaren ‘30 tot begin ‘50 zijn gemaakt door Herman Ritzema.

 

Herman leefde van 1925 - 2004 en was de oudste van 5 kinderen. Hij zat op de Rijks van 1938 tot 1943. Op de lagere school heeft hij nog een 7e klas gevolgd. Hij is in de 4e klas RHBS blijven zitten en heeft toen met een 3 jarig getuigschrift de school verlaten.

 

Herman heeft in die laatste schooljaren geleden aan struma (een schildklierafwijking). Dat kwam toen meer voor in Venlo vanwege te weinig Jodium in het drinkwater. Hij is bij familie elders in Nederland op krachten gekomen en genezen verklaard. Dat zal mee van invloed zijn geweest op zijn schoolprestaties. Op aanraden van de tekenleraar Cornelisse is hij bijgeschoold in de beeldende kunst door een Venlose kunstenaar Sef Moonen.

Herman had een atelier op de zolder van ons huis, waar hij beeldjes maakte van klei (o.a. reproducties van de beeldjes op de steunberen van de St. Jan in Den Bosch), die hij aan kunstwinkels verkocht. Met behulp van gipsvormen, werden die in series vervaardigd. Na de oorlog is hij naar de Kunstnijverheidsacademie in Arnhem gegaan. Daar is hij getrouwd met een medeleerling. Ze kregen twee kinderen. Met de schoonfamilie heeft hij een plateelfabriek opgericht en mee geleid. Maar hij was een individualist. Na een paar jaar is hij voor zichzelf begonnen met een zeefdrukkerij.

leo cornelisse

hand- en lijntekenen

foto 1949

 

Herman Ritzema

† 2004

sef moonen

kunstenaar

foto will sorée

1964

een bijdrage van Teun Ritzema