Een gebouw dat blijft
Uitbreiding-vervolg Next (right).

-11-

Het Venlose gemeentebestuur bleef bij de minister hameren om een vijfjarige-HBS op te richten. Er was geen enkele gemeente in Nederland met evenveel inwoners als Venlo, die zich met een driejarige HBS moest behelpen.

De minister toonde zich uiteindelijk bereid de uitbreiding te bevorderen.

Zonder precies de kosten van de aanbouw te berekenen ging Venlo contractueel akkoord alles te betalen. Later bleken de kosten het viervoudige te bedragen dan oorspronkelijk gedacht. Er kwamen echter niet twee lokalen bij, maar een geheel nieuwe vleugel met acht lokalen, portaal, gangen en toiletten.

De door Venlo betaalde aanbouw werd ook nog eigendom van het Rijk!

Door ingrijpen van dr. Nolens bracht de minister alsnog de door Venlo gevraagde post op de ontwerpnota aan en werd die door de Kamer goedgekeurd.

Venlo zou eindelijk zijn vijfjarige RijksHBS krijgen, maar wel tegen een hoge prijs!


Het contract tussen het Rijk en de gemeente Venlo werd op 19 april 1913 getekend. De plannen voor de nieuwe vleugel werden gemaakt door het bureau van de rijksbouwkundige J. Vrijman

De openbare aanbesteding vond op 20 februari 1914 plaats in het stadhuis van Venlo. De minister ging op 13 maart 1914 akkoord met de gewijzigde begroting en wees op voordracht van Venlo, Kessels als aannemer aan. Het Rijk stelde geen opzichter aan. De controle werd overgelaten aan de directeur gemeentewerken.

Tegen eind 1914 kwam de nieuwe vleugel, met een tweede hoofdingang aan de Martinusstraat, gereed.


Achter het

standbeeld voor

dr. W.H. Nolens

(1953) is in de

verte de nieuwe

vleugel van de

Rijks-HBS te

zien, die mede

door zijn politieke

invloed in 1914

tot stand kwam.

Uit het verslag van de toestand van de gemeente Venlo over het jaar 1915 blijkt dat de kosten van de verbouwing waren opgelopen tot  FL. 40.328,90.

Up (parent). gebouw.