Uit de krant
verder.

1961

 

HBS-meisjes

geëerd die blinde hielpen

Uit:

Utrechts Nieuwsblad

3 februari 1961

archief  joep vrijling

(Speciale berichtgeving)

Achttien leerlingen van de rijksHBS te Venlo zijn donderdag op het stadhuis te Venlo onderscheiden door het Visser-Neerlandia Fonds. De onderscheiding werd hen toegekend voor de grote hulpvaardigheid welke zij aan de dag hebben gelegd tegenover een blind meisje, dat bij hen in de klas werd geplaatst.

Het meisje, de 17-jarige Rietje Camps, had op een blindeninstituut het lagere onderwijs genoten. Ook volgde zij op het instituut de ulo.

Het gehandicapte meisje had echter ambities om verder te studeren en werd contact gezocht met de rijks-HBS te Venlo.

De directeur, dr. J. Vrijling, besloot na enig beraad, het experiment te wagen en plaatste het meisje in de derde klas. Hier werd Rietje, zo vertelde dr. Vrijling ons, onmiddellijk spontaan door de andere leerlingen opgenomen.

In een bijzonder prettige geest was men het meisje op alle mogelijke manieren behulpzaam geweest.

En het was, volgens dr. Vrijling, voor een groot deel aan de jongens en meisjes van haar klas te danken geweest, dat het experiment slaagde. Met goede punten is Rietje thans overgegaan naar de vierde klas.

Het was vooral haar klasgenote Riet Huijbers geweest die zich geheel voor het blinde meisje had opgeofferd. Niet alleen was zij haar steeds behulpzaam geweest met het huiswerk, maar ook zorgde zij er, voor, dat Riet Camps na haar dagelijkse gang naar school weer behouden thuis kwam. Haar moeite werd door het fonds nog eens extra beloond met een transistor-radiotoestel.

overzicht.